kolmapäev, august 18, 2010

Merepäevad Kotkas (1 ehk algus)

Oli hea põhjus selle suve suurreis just Soome lahe sinna kanti teha. Ja nii me tegelikult juba aasta algusest seda plaanima hakkasime. Ruhnu Karu sai ka varakult hoiatatud.
18 kormokat ja kapten ja tema isa (nii juhtus) sättsid end 29. juuli hommikul Noblessneri kaide vahelt teele. Nõnda palju polnud meid korraga enne seilanud ka. Aga kooslus oli aus: Väike-Maarja kolmene rühmitus Külli, Aivo ja Kalev, Ants Kariniga, Elo-Timmo koos peidus oleva Potsatajaga, Tiit näiteks koos Marisega, Kädi koos Heikkiga (kelle pärisnimi olla
Heike), Lauri-Kristi-Jörgen ja Teet minuga. Ja no siis Kadi-Ranno. Sadamas nägime veel kuidas kallis kaim Ike oma vastselt putitatud paati vette laskis ja sinna omakorda vett sisse, küll mitte vabatahtlikult. Algus oli meeleolukas, nagu seda ikka ja alati. Peagi said esimesed võileivad ja Ranno tehtud pirukad välja otsitud ja kõik oli nagu päris. Vana aga andis muudkui vastutuult ja mida päev edasi ja edasi, seda suuremaks see vastutuul tõusis.
Keset suurt vett poterdas laevuke muudkui mootorit ja lõikas lainet. Mõnele meist see ei sobinud, aga pääsu polnud enam 
kellegil. Tasahailju hakkasid lähenema Soomemaa saared ja nende kaitsev kooslus. Õhtu hakkas meid endasse mässima ja muude segaduste sees tegi kapteni isa (vist oli tema) otsuse, et ikka kohe Kotkasse põrutame. See polnud hea mõte ja peaaegu oleks tekkinud laeval mäss. Heade kokkusattumuste ja pisukese mõttetöö tulemusena leidsime, et lähim on seilata Loviisasse ja öö seal rahulikult mööda veeretada, ega see Kotka ju kuhugi kao.
Tuumajaam ja sadam tervitasid meid. Kuna Karu na suur alus ja öö oli käes, siis ainumas koht, kuhu otsad kinnitada, oli tankimise koht, eestikeeli bensiinijaam. Soome aga on viisakas maa, nii polnud seal häda miskit. Eramutega reisiseltskond püstitas oma villad lähedal asuvale muruplatsile, Väike-Maarja grupeerus koos Antsu-Karini ning Kädi-Heikkiga laevatekile purjede varju. Enne suurt und oli ju ilmtingimata vaja pissida ja seda teha mitte kõikuval pinnal. Siit kujunes ka selle õhtu suurim atraktsioon - Loviisa sadama wc. Udumoodne ja puha, nii moodne, et päriselt ei saanudki aru. Kui prillauda vaja kangutada või kui kraanist tuleb otse seebivett ja alles seejärel puhast vett, ime kuubis!
Ja öö saabus sadama üle....

1 Comments:

Blogger Tiit Blaat said...

Ootame põnevusega järge:)

11:23 AM  

Postita kommentaar

<< Home