neljapäev, jaanuar 20, 2005

Albatrosside rõõm on piiritu ...

Albatrossid lendavad peale paaritumist ümber maakera


Linnuhuvilistel oli teada, et albatrosside paaritumise vahe kestab umbes poolteist aastat. Küll oli segane, kuidas veedavad nad oma 18 kuulisi mesinädalaid.
Nüüdseks tehtud uuringutel selgus, et osa albatrosse reisivad selle aja jooksul korra, osa kaks korda ümber maakera.
Albatrossid on maailmas üks ohustatuim linnuperekond, hallpea-albatrossi populatsioon on viimase 20 aasta jooksul langenud 100 000 isendilt 50 000-le.

kolmapäev, jaanuar 19, 2005

Tangsepa jutud: Torm 4



Puud visisesid pliidi all. Pragunenud pliidiplaadi vahelt immitses piimjat suitsu. Tangsepp avas aeglaselt oma väikesed punetavad silmad. Külm oli kontidesse pugenud ja liigesed kangeks muutnud. Paremat jalga ta enam ei tundnud. Vaevaliselt ajas ta end istukile.
Äkki kostis paokil ukse vahelt kohutav karje, millele järgnes plekine kolin. Mõne aja päras sööstis väike hingeldav kogu hämarasse kööki.
"Oh, oledki ärganud!" kostis Tangsepa kõrvu tuttav hääl "Ei tea mis nüüd metsa taga lahti..."
Tangsepp oskas selle peale ainult pobiseda. "Nüüd ruttu üles, laseme siit igaks juhuks jalga, mine tea mis veel juhtuda võib", ütles Ahjualune ja viskas vana lambanahkse kasuka Tangsepa poole. Tangsepp ei saanud ikka veel midagi aru. Pea oli kuidagi uimane ja jalad ei kuulanud sõna. "Ahh!" rähmas Ahjualune käega ja pani uksest jälle välja.




teisipäev, jaanuar 18, 2005

Tangsepa jutud: Torm 3

Ahjualune kummardus hunnikus lebava kogu suunas. Hämaras polnud küll hästi näha, kuid ta tundis hallis, valulikust grimassist moondunud näos ära Tangsepa tuttavlikke jooni. Need samad väikesed kurjad silmad, kondine, pisut etteulatuv lõug ja nooruspõlves kannatada saanud nina. Halliseguses juksepahmakas võis leida üksikuid kuuseokkaid ja sammalt.
Ahjualune kangutas keha selili ja kummardus ta näo juurde. Tangsepp hingas. Kiirelt tormas Ahjualune pliidi poole ja hakkas värisevil käsil tuld tegema. Esimesed kolm tikkud murdusid. Paber oli niiske ja ei võtnud tuld. Ahjualune vandus ja proovis ikka ja jälle. Lõpuks saigi väikese leegi üles. Nüüd haaras ta kannu järele ning tormas välja kaevu juurde vett tooma. Õu oli täis tormiga hukka saanud linde, nii et Ahjualune oleks mitmel korral kukkunud.
Ja siis kostis maja tagant metsa poolt kõrvulukustav karje. Ahjualune pillas plekist kannu käest. Ta käed hakkasid veelgi rohkem värisma, selga kattis külm higi ja kurku tõusis klomp.

esmaspäev, jaanuar 17, 2005

Tali

Nädalavahetusel sai üle pika aja talve eri palgeid näha. Vahelduseks vihmale oli paar kraadi külma ja lundki sadas. Tänaseks kukkus hall argipäev jälle kaela ja ei mingit lund enam. Positiivne on siiski see, et täna on päev 41 minutit pikem, kui aasta alguses. Suur samm, kas pole?