laupäev, juuli 14, 2012

Soome, me Soome (2011)

et mitte tekitada illusiooni, nagu olnuks esimene päev ainult päikest täis, olgu märgitud seik, et kuskil keset merd ja ookeani käis krõps. seda me keegi ei kuulnud, aga tulemuseks oli see, et Emily rooliratas keeldus ühel hetkel koostööst. ja mida sina tüürid kui tüüri ei ole... kapteni sajatuste saatel kiskus vana mehhaanik Tiit ennast maika väele ja sukeldus kuhugi ahtri alla. nina õline teatas, et nüüd nii on, et kruvid läinud ja mutreid pole (no päris nii lihtne küll polnud, aga mõte jääb samaks) - seega olime roolitud. millal see aga taksitanud merematka kui pinn olemas! eks Emily masti jahi pinniga juhtimine aga oli jõu-number omaette. mis küll pikapeale omaseks ja sujuvaks muutus.
kas nüüd sellest, või mere üüratust avarusest heitunud väike Ann otsustas, et talle aitab ja hommiku saabudes Elisaari kohale oli vaja leida talle peatus. nii sai uus päev alguse logistikaga, kus me väikese Anni kuhugi (ei tea täpselt kuhu) jumalast hüljatud kaile jätsime.... hilisemad asjalood küll selgitasid, et ta sinna ei jäänud vaid ema abiga rõõmsasti maad mööda kindlama jalgealusega ka lõpuks koju jõudis.
meie suund koos üllatavalt kena ilma ja Jussikesega oli Jussarö - pärl meie meredes. väike eine ja siis oli vaja minna seda saart uurima. avastama. stardipaigaks laste mänguväljak koos telefoniga, suundusime ringreisile. üle kivide ja kändude, heinamaa ja kaljude. võtsime ikka ka saare kõrgemaid punkte ja torne. jäädvustasime oma käigu kivirannale. kui on ikka kivist maad, siis see on Jussarö. ilmataat oli selleks ajaks enda ja meiega rahu sõlminud ning paremat päeva maailma avastamiseks olnuks raske soovida. vahepeal läksid küll rajad mitmeks, aga saare eelis on see, et see on "ümmargune" ning kõik teed viivad lõpuks sadamasse. telk-inimesed püüdsid kivide ja kiviklibu vahele endale öömajasid püstitada, kultuurihuvilised said kohalikus sadamakontoris-kinos vaadata õhtust seanssi linateosest, mis kajastas Jussarö ajalugu. kõik eluks ja õhtusöögiks vajalik valmis mõeldud, oli aeg saunale. osadele oli see esmane, teistele teisane kogemus - kus saunalava ruum samasuur kui mõne Eesti maakooli aula. sealhulgas ikka lava ka.päevane päike ja merevesi maha uhatud, oli aeg öösöömaks. kivine lõkkeplats koos maailma ilusaima ja rahulikuima vaatega merele, lõppevale päevale. miskit enamt olnuks patt soovida. seltskonnast rääkimata.

reede, juuli 13, 2012

Soome, me Soome (2011)

tähelepanelikud lugejad (tavaliselt on selleks Tiit), teavad et lubadustest on aega kulunud. aga nagu muistsed esivanemad ütlesid - parem hilja kui...
2011 suvise tripi väikene meenutus nüüd alaku. märksõnaks oli ja jäi Jussike. ehk ühel kenal päeval kogunesime sadamas, et tuttavaks saada uue kapteniga ja tema junkruga. kapten oli aus. koolitaja igas mõttes ja eks ta alguses püüdis ka meid koolitada ja koolutada. et teeme nüüd meeskonnad ja jagame tegevused jne. meie silmis vist polnud liigset entukat - no iga loll (loe: iga üks) teadis isegi, kellele mida meeldib teha ja kellele mitte. no milleks pingutada! nii siis võtsime suuna üle lahe. ilm oli mõõdukas, tuul muudkui puhus ja tõukas paati. sellel korral, juba kail, kohtusime uustulnukatega ehk siis olid julguse meiega koos tulla võtnud Anto(novka), väike Ann, Kristi, Krista. teised ehk meie olime varemastelt hetkedelt kõik kunagi koos meresid kündnud. seda nii Küppar, Heikki, rääkimata Anzust, kellel rääkida ei lubatud. no ja siis ikka Karin ja Maare ja Heiti ehk Leo ja Tiit ja Teet. mina ka. ja Jussike ehk üks ägedamaid noori inimesi, keda kohanud. küll ütlemata suur kartulikrõpsude sõber.
üaraku pisut äkiliseks osutus Vana uutele tüdrukutele, kes kippusid üle elama vaimset ja füüsilist merehaigust. tont seda teab - kumb hullem. maa ehk Soomemaa aga ei lasknud ennast õnneks liiga kaua oodata. ja meie kõigi suureks rõõmuks oli esimeseks sadamaks Elisaari.
ilus oli ja sai valmis keeratud suurem hulk salatit ning liha ootele. et keegi ikka küpsetaks. saada aga linnainimesed merele ja näe väsivad enne kukke. ehk siis minu väike mälu siinkohal tõmbas unemaale.... no ammu polnud nii hästi maganud! vaikus ja rahu. julgemad ja uljamad olla ikka kauem vastu pidanud, aga eks unekord saabus ka neile. Jussike karta on, et oli viimane.