reede, jaanuar 14, 2005

Soe talv segab karude talveund


Postimees kirjutab, et Ilves soovitab Rüütlil Moskvasse sõita ja Karud ei saa sooja talvega magada ...
Kui inimesed magamatusest jätavad öö vahele, on järgmine päev hukas. Huvitav, mis juhtub, kui karudel jääb terve talveuni vahele?
Suvel ei maksa igatahes marjule minna. Tuleb unine karu, istub su juurde mustikamätta kõrvale maha, paneb pea õlele ja tukub. Ära ei saa, minna, mõmmik ärkab üles ja võib pahandada.
Igatahes on karude mure mõistetav, katsu ise magada, kui vesi külje all.
Pildi autor Andy Rouse

neljapäev, jaanuar 13, 2005

Tangsepa jutud: Torm 2

Mööda käänulist metsarada lähenes põõsastikku peituva maja suunas Ahjualune. Oma tüütult suurte kummikute tõttu komistas ta alatasa ja korra oleks isagi ninali kukkunud. Teekonda raskendasid ka porisel rajal vedelevad kalad. "Hm, tea, miks kalad siin metsateel vedelevad", mõtles Ahjualune endamisi ja andis järjekordsele ahvenale jalaga. Ahven lendas saadud hoobist plärtsuga teeäärsesse kraavi.
Mida lähemale Ahjualune majale jõudis, seda rohkem kalu ümberringi vedeles. "Tangsepp on vist hulluks läinud", mõtles ta endamisi. "Kogu ilma kalu täis loopinud." Põõsaste vahelt tuli nähtavale onn.
Värv, kui see kunagi Tangsepa maja seinu oli katnud, oli päikese ja tuule toimel ammu unustusse vajunud. Pigem lisas majale mingitki tooni laiguti voodriludu kattev sammal. Maja akende taga vedeles kajakate ja tiirude, kes olid ennast vastu aknaklaase segi pekselnud, laipu. Katusel ja maja ümber põõsaste vahel vedelesid igal pool kalad.
Ahjualune läks ukse juurde, lükkas laibad hooletult eest ära ja astus tuppa. Tuba oli rõske ja hämar. Udused ja vereplekkidega aknklaasid ei lasknud eriti valgust tuppa. Ahjusuu oli pärani, kuid kolle ammu kustunud. Tuba täitis kirbe suitsune hallituse hõng. Ahju ees lebas tume kogu.


kolmapäev, jaanuar 12, 2005

Kusagil on talv

Mulle talv ei meeldi. Tähendab, tegelikult ei meeldi mulle see mis praegu väljas toimub - vihm, paar kraadi sooja, pori. Talvel tema algses tähenduses pole häda midagi. Ja kusagil on see olemas.
Üks Soome tunnustatud loodusfotograaf Jorma Luhta on seda oma silmaga näinud ja pildile püüdnud: http://www.luontokuva.org/default.asp?V_DOC_ID=1670




Tangsepa jutud: Torm

Tangsepp kummardus ahju ukse suunas, et tuld kohendada. Äkki käis seljast läbi terav valujutt, mis Tangsepa peast mõistuse ja jalad alt viis. Tangsepa väike kogu vajus ahju ette maha, valust tundmatuseni moondunud näol tantsisid ahjust peegelduvad leegid. Silm e ees pööritas ja kuigi tahtmine oli tugev ei suutnud ta end püsti ajada. Nii ta siis lamas seal ja vahtis ainiti tuld.
Samal ajal lendas vastu akent midagi suurt, ent samas pehmet. Aken jäi terveks, mõtles Tangsepp, sest klaaside klirinat ei järgnenud. Käis uus plärakas ja siis veel ja veel ja veel ... Katuselt kostis samuti krobinat, justkui oleks keegi kalluriga õunu katusele kallanud.
Kuid Tangsepp ei saanud ennast liigutada. Tema silmades peegeldus kustuvate süte kurb valgus.
Torm oli jõudnud ka Tangsepa koduni.






teisipäev, jaanuar 11, 2005


kormoran
Posted by Hello

Kormoraania uues kuues

Tervitused!

Nüüdseks olen teada saanud, et Pisipehme tarkvara poolt ehitatud Kormoraania ajas mu arvutusmasina lootusetult segi ja seega olin sunnitud kogu selle sisu saatma virtuaalsesse prügikasti.
Aga iga lõpp on uue algus ja siin, kallis lugeja, on Kormoraania uus elu. Järgnevad päevad näitavad, kuidas see hoo sisse saab